Asmeninių kelionių kryptys

Kodėl verta atostogauti…

 

… Sicilijoje

Vokiečių poetas ir filosofas Gėtė rašė: „Neaplankius Sicilijos, Italija nepalieka jokio pėdsako sieloje. Sicilija yra raktas į Italijos pažinimą.“ Kitaip tariant, nepažinęs Sicilijos, nepažinsi Italijos. Europoje daugiau nėra tokios vietos, kur galėtumėte rasti tokią turtingą istoriją, daugiatautę kultūrą, klestinčią gamtą, smaragdinę jūrą ir puikų poilsį svetinguose viešbučiuose.

Sicilija – viena gražiausių ir įdomiausių Viduržemio jūros salų, išsaugojusi savo žavesį. Jos klimatas vienas švelniausių Europoje. Pakrantėse vyrauja tipiškas Viduržemio jūros klimatas: švelnios lietingos žiemos ir karštos vasaros. Saloje maudymosi sezonas tęsiasi nuo gegužės iki lapkričio. Neatsitiktinai senovės graikai Siciliją vadino Saulės sala. Sniego baltumo paplūdimiai, nuostabios uolos mažose įlankėlėse, didingi kalnai, puikus viešbučių aptarnavimas, klubai ir diskotekos visoje salos pakrantėje ir, žinoma, įdomi bei turininga ekskursijų programa saloje niekuo nenusileidžia žemyninei Italijos daliai.

Palermas yra vienas turistų lankomiausių Sicilijos miestų, pasižymintis turtinga beveik 3 tūkst. metų istorija, unikaliais kultūros paminklais. Ir dabar egzotiškas maurų, normanų ir ispanų baroko stilių mišinys daro šį miestą įspūdingą bei nepakartojamą. Jame daug monumentų, karališkųjų rūmų ir bažnyčių. Čia galima nutolti nuo XXI a. šurmulio ir aplankyti atokesnes bažnyčias, apžiūrėti senovines mozaikas, užsukti į turgų.

Taormina dalijama į dvi dalis – istorinį miesto centrą ant kalno ir kurortinę dalį papėdėje (Taormina Maras). Senamiestyje yra graikų teatro (Teatro greco) griuvėsiai. Iš tiesų tai ne graikų, o II a. pr. Kr. buvusio graikų teatro vietoje pastatytas romėnų teatras. Jo diametras – 109 m. Tai antras pagal dydį teatras Sicilijoje, turintis pačią gražiausią dekoraciją, – iš teatro tribūnų matomas Etnos ugnikalnis. Šiuo metu teatre rengiami operos ir dramos spektakliai, koncertai.

Netoli Taorminos yra Etna – aukščiausias Europos ugnikalnis (3 340 m). Jo papėdė yra apytikriai 160 km perimetro (Londono dydžio), o ugnikalnio šlaituose yra daugiau kaip 200 šoninių kraterių. Etna – vienas aktyviausių pasaulio ugnikalnių. Etnos šlaitai yra vieni tankiausiai gyvenamų Sicilijos vietovių. Šlaitai vilioja tuo, kad juos gerai drėkina šaltiniai, o dėl vulkaninių pelenų dirvos tampa derlingiausios pasaulyje. Per metus galima užauginti net penkis daržovių derlius, čia puikiai dera vaismedžiai ir vynuogės.

Sirakūzai yra rytinėje Jonijos jūros pakrantėje. Tai vienas garsiausių antikinės kultūros centrų, galingiausia senovės graikų užjūrio kolonija. Sirakūzai įkurti VII a. pr. Kr. ir dar tirono Heliono laikais tapo klestinčiu Viduržemio jūros regiono miestu. Būtent čia III a. pr. Kr. matematikas Archimedas atrado pagrindinį hidrostatinį dėsnį ir nuogas išbėgo į gatvę šaukdamas „Eureka“ („Radau!“). Šiame tūkstančio kvapų ir spalvų mieste ilgus metus gyveno filosofas Platonas. Turistus labiausiai traukia archajiškas senamiestis (UNESCO pasaulio paveldo objektas), įsikūręs Ortidžijos saloje. Ši miesto dalis sužavės siauromis gatvelėmis, ispaniško baroko bažnyčiomis, katedra, Aretūzų šaltiniu, prie kurio auga papirusai. Verta aplankyti žemyninėje miesto dalyje esantį archeologinį parką. Jame rasite V a. pr. Kr. kalvos šlaite iškaltą graikų teatrą, kuriame eiles deklamavo pats Euripidas, „Rojaus latomiją“, arba akmens skaldyklą, uolą – Dionisijaus ausį.

Virtuvė. Jeigu laikotės dietos, rekomenduojame nevykti į Siciliją. Jūs niekada nepajėgsite įveikti visko, kas lėkštėje. Turtinga Sicilijos praeitis paliko savo pėdsakus ne tik architektūroje, kraštovaizdyje, tradicijose ir papročiuose, bet taip pat ir kulinarijoje. Graikai atnešė vynuoges ir alyvuoges bei išmokė daryti vyną, romėnai – pupeles, turkiškus žirnius bei makaronus, arabai – migdolus, anyžius, abrikosus, apelsinus, špinatus, ryžius ir prieskonius. Arabai taip pat įžiebė iki šiol besitęsiančią meilę saldumynams: populiariausi ledai ir granita (pagaminta iš sniego nuo Etnos ir kitų kalnų), marcipanai ir įvairūs cukatai. Prancūzai siciliečių virtuvei padovanojo aristokratiškumą. Bet kurioje salos vietoje ragausite tikrai šviežią, netoliese išaugintą maistą.
Vynas Sicilijoje gaminamas jau daugelį amžių. Siciliečiai galbūt neteikia daug dėmesio vyno patiekimui, tačiau jų vynas pasižymi ypatingu skoniu ir kokybe. Čia galėsite paskanauti įvairiausių rūšių vyno. Be abejo, Sicilijos desertai yra pasakiško skonio. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Jie, ko gero, Sicilijoje populiariausi. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.

Sicilijoje viskas ypatinga: saulė, žydras dangus ir smaragdiniai šiltų jūrų vandenys, pakrantės su nesuskaičiuojama galybe įlankėlių; nuostabiai graži gamta, didingi kalnai ir slėniai skendintys alyvmedžių giraitėse ir citrusų soduose; gražioji Etna, amžinasis menas, dar gyva istorija, viliojantys vietinių patiekalų aromatai ir siciliečių draugiškumas…

 

…Sardinijoje

Sardinija – tai Italijos sala, esanti Viduržemio jūroje, šalia Korsikos salos, o jos rytinę pakrantę skalauja Tirėnų jūra, salą skirianti nuo Italijos.

Įspūdinga gamta ir nuostabūs paplūdimiai, įdomi sardiniečių kultūra, puikūs viešbučiai siūlantys aukšto lygio aptarnavimą – visai tai galima rasti Sardinijos saloje, vadinamoje rojaus kampeliu. Salos pietuose įsikūrę daugybė kurortų – nuo prabangių ir išskirtinių iki sportinių ir demokratiškų, o pats didžiausias salos miestas – Kaljaris. Salos gyventojai garsėja ilgaamžiškumu ir pasaulyje pirmauja šimtamečių žmonių skaičiumi.

Čia šilta, saulėti orai būna apie 300 dienų per metus. Sardinija garsėja įstabaus grožio paplūdimiais, primenančiais Karibų pakrantę – ryškios turkio spalvos skaidrus vanduo ir baltas smėlis. Salos paviršių puošia kalnai, o pakrantes – įspūdingi skardžiai. Šioje saloje aplankysite autentiškus miestus, paskanausite Viduržemio regiono maisto ir pasigrožėsite gyvūnais, įvairiaspalviais paukščiais, galbūt net nusišypsos laimė išvysti rožinius flamingus.

Geriausias laikas poilsiauti Sardinijoje yra nuo gegužės iki spalio mėnesio, kai šilčiausias oras ir vanduo, o poilsiautojams siūloma daugiausia pramogų. Vidutinė oro temperatūra: 22° gegužę ir spalį, 26-27°C birželį ir rugsėjį, 29-32°C liepą ir rugpjūtį. Vidutinė vandens temperatūra: 20°C birželį ir spalį, 23-24°C liepą ir rugpjūtį.
Santa Margarita di Pula garsėja balto smėlio paplūdimiais ir vešliais pušynais. Forte Village – prestižinis Sardinijos kurortas. Netoliese įsikūręs žymusis golfo klubas „Is Molas“. Domus de Maria kurortas skirtas mėgstantiems gamtą. Dažni šio kurorto svečiai – rožiniai flamingai ir delfinai. Vilasimius garsėja ilgais smėlio paplūdimiais ir vaizdingomis uolomis. Kurorto pakrantės zona tokia turtinga, kad paskelbta jūros draustiniu. Nardytojus čia vilioja skaidrus įlankų vanduo bei ekskursijos prie nuskendusių laivų. Kosta Rei kurortas tinka tiems, kas mėgsta ramybę, poilsį atokiau nuo šurmulio, nepaliestos gamtos apsuptyje. Šiame kurorte nėra diskotekų ar kitų triukšmingų pasilinksminimo vietų, tik 8 km besitęsiantis paplūdimys. Arborea vilioja poilsiautojus puikiomis vietomis skirtomis buriavimui, prabangiais paplūdimiais bei viešbučių kompleksais žirgų sporto mylėtojams.

Tik Sardinijoje galima rasti Nuraghi – tai nuo bronzos amžiaus išlikę akmeniniai aviliai. Tikroji tokios struktūros paskirtis nėra žinoma, tačiau manoma, jog „aviliai“ buvo laikomi šventyklomis. Yra idėjų, jog tokie statiniai buvo naudojami kaip karinės tvirtovės. Geriausiai žinomas Nuraghi yra Nuraxi su Barumini, kuris įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldą. Šis „avilys“ yra apie 60 kilometrų į šiaurę nuo Sardinijos sostinės Kaljario. 

Sakoma, jog Sardinijoje yra patys gražiausi Viduržemio jūros paplūdimiai ir taip sakoma ne be pagrindo. Tokie paplūdimiai kaip Cala Gonone ar Li Coggi dažnai patenka į pasaulio geriausių paplūdimių sąrašus. Vienas gražiausių paplūdimių yra La Pelosa. Dažniausiai Stintino miestelyje gyventojų yra apie 1200, bet vasaros sezonu čia tiesiog knibžda turistų. Sardinija puikiai tinka nerūpestingoms paplūdimio atostogoms.

Parco Nazionale Arcipelago Di La Maddalena yra šiaurinėje Sardinijos dalyje įsikūręs nacionalinis parkas. Giedrą dieną iš šiauriausios La Maddalena, Isola Razzoli salos galite matyti Korsikos salos pakrantę. Dauguma salų gali būti pasiektos tik valtimi. Salose galima pamatyti natūralią, žmogaus nepaliestą gamtą, nuostabius vaizdus ir sutikti draugiškus žmones. Viskas, ko reikia nepamirštamos ir malonioms atostogoms.

Sardinijos salos sostinė Kaliaris buvo įkurta ant septynių kalvų. Seniausia miesto dalis, Castello, yra vienoje šių kalvų viršūnėje, nuo kurios atsiveria puiki Kaljario panorama. Ypač gražus vaizdas atsiveria užlipus į Bastione San Remy, nuo kurio matosi ir Viduržemio jūra. Pasiekus Bastione San Remy viršūnę, graži romėniško stiliaus Kaljario katedra yra ranka pasiekiama. Reikės tik dar truputį palipti aukštyn.

Costa Smeralda, šiaurės rytų Sardinijos vieta yra labai pamėgta garsių žmonių. Nors viešbutį už prieinamą kainą gauti būna itin sunku, prisižiūrėti čia galima visko. Porto Cervo uoste kasmet liepos ir rugpjūčio mėnesiais suplaukia prabangios jachtos. Galima pamatyti milijonų vertas jachtas, tokias kaip Maltese Falcon, savo akimis.

Pula mieste galima apžiūrėti išlikusius romėnų civilizacijos ženklus. Tai tarsi muziejus po atviru dangumi, kuris saugo daugiau nei 2000 metų saloje esančius kūrinius. Čia galite pasivaikščioti senovės romėnų gatvelėmis ir pamatyti terminių vonių griuvėsius. Tiek Tharros, tiek ir Nora yra netoli jūros, todėl pasidomėjus istorija galima nieko nelaukus atsigaivinti vandenyje.

Virtuvė. Dažnai Sardinija vadinama gurmanų sala, kurioje patiekiamas ypatingai skanus, sveikas maistas. Sardinijos maistas pasižymi itin stipriu skoniu. Vietinis Sardinijos vynas, vadinamas Cannonau, yra puikus skonio stiprumo pavyzdys. Būtinai paragaukite avies pieno sūrio pecorino, vytinto kumpio, carasau duonos (jos storis neturi viršyti 3 mm), botarga (džiovintų ikrų), makaronų patiekalo Culurgiones su sūriu ir mėtomis, panada (pyragėlių su avienos ir bulvių arba ungurio ir džiovintų pomidorų įdaru). Didelis žuvies ir jūros gėrybių patiekalų pasirinkimas, gausybė patiekalų iš ryžių. Verta paskanauti ir desertų, dažniausiai gaminamų iš migdolų, sūrio, medaus.

Tiek salos sostinėje Kaljaryje, tiek ir kituose miestuose yra puikių restoranų, kuriuose gausite paragauti tradicinių valgių. Nesikuklinkite patarimo paklausti pas padavėjus, jie tikrai padės išsirinkti.

Be visų šių paminėtų pramogų, Sardinijoje yra daugybė kitos veiklos, jau neminint puikių muziejų. Sardinijoje tikrai yra ką veikti. Sardinijos sala puikus pasirinkimas atostogoms tiek norintiems ramiai praleisti laiką paplūdimyje, tiek ir mėgstantiems aktyvesnias pramogas.

 

…Kipre

Kipre poilsiauti galima bet kuriuo metų laiku. Net 340 dienų per metus salos padangė nušviesta saulės, o ir likusios dienos ne mažiau malonios. Saloje vyrauja Viduržemio jūros subtropikų klimatas. Vasara į Kiprą ateina bene anksčiausiai Europoje – mėgautis 22-24 laipsniais šilumos ir maudynėmis Viduržemio jūroje galima jau nuo balandžio vidurio. Kipre pavasarį ir vasarą būna saulėta, karšta ir sausa. Gegužės mėnesį šioje saloje saulė šviečia 10 valandų per dieną, o nuo birželio mėnesio iki pat rugsėjo čia beveik nelyja.
Vasara Kipre tęsiasi nuo gegužės iki spalio, ją lydi kaitri saulė, oro temperatūra gali pakilti iki 32 °C karščio. Gaivus pajūrio brizas bei giedras ir skaidrus dangus. Tai idealus laikas plaukiojimui, saulės vonioms bei nardymui su kauke. Rugsėjo ir spalio dienų šiluma neužleidžia vietos rudeniui, kadangi saloje – vis dar vasara. Gruodis, sausis ir vasaris yra Kipro žiemos metas.

Kipro kurortai – pasaulyje vieni geriausių ir tai yra faktas. Kipre poilsiauti galima bet kuriuo metų laiku.

Kipro paplūdimiai pasaulyje – vieni švariausių. Kraštovaizdžio įvairovė nenusileidžia neįkainojamoms kultūrinėms vertybėms, tarp kurių – antikinės helenistinės architektūros pavyzdžiai, bizantiško bei Venecijos stiliaus tvirtovių bei pilių liekanos, turkų valdymo palikimas – išlikusios mečetės, taip pat stačiatikių cerkvės ir vienuolynai. Kai kurie miestai, pvz., Pafosas, įtrauktas į UNESCO kultūros paveldo sąrašą.

Šiam kraštui būdingi kalnai, apaugę vešliais miškais, civilizacijos nepaliestos nuošalios vietovės, skirtingų epochų architektūros pavyzdžiai. Kipras yra puiki vieta poilsiui su vaikais – dauguma šalies viešbučių siūlo paslaugas būtent mažiesiems keliautojams. Saulėta pakrantė, šilta smaragdinė jūra, vieni švariausių paplūdimių pasaulyje, svetingi žmonės, neįkainojamas istorinis ir kultūrinis palikimas, puikus maistas ir gausybė pramogų – viskas ko reikia atostogoms.

Kipre gausu įvairių istorijos laikotarpių paminklų. Čia rasime ir neolitinių gyvenviečių pėdsakų, ir antikinės helenistinės architektūros pavyzdžių, ir bizantiškų bei venecijietiškų tvirtovių, ir pilių liekanų. Taip pat čia nemažai iš turkų valdymo laikų likusių mečečių.

Kipras puiki vieta poilsiui su vaikais. Šalyje nemažai vandens pramogų centrų visai šeimai, o dauguma viešbučių siūlo paslaugas, pritaikytas būtent mažiesiems keliautojams – tai mini klubai, baseinai, žaidimo aikštelės bei pramoginės programos, pritaikytos vaikams.

Nors Kipro sala padalinta į dvi dalis – pietinė priklauso graikams, o šiaurinė valdoma turkų – abi salos dalys turistams yra saugios. Dvi jos dalis, taip pat ir padalytą sostinę, skiria Jungtinių Tautų pajėgų patruliuojama žalioji linija. Tad yra galimybė vienos kelionės metu pamatyti dvi kultūras – islamišką bei krikščionišką Kiprą. Nors graikiškosios Kirpo dalies gyventojai okupantais vadinamų turkų tikrai nemėgsta ir turizmo į turkų dalį neskatina, smalsumo vedini, turistai gali aplankyti ir turkų valdomą Kipro sostinės Nikosijos dalį. Pereiti į turkišką pusę Europos Sąjungos piliečiams pakanka galiojančio paso. Nikosija yra šiuo metu vienintelė sostinė pasaulyje, kurią valstybinė siena dalija perpus. Jei planuojate kirsti sieną automobiliu, jį reiks papildomai drausti.

Kipriečiai mėgsta linksmintis. Pasilinksminkite ir Jūs kasmetiniame karnavale dievo Dionizo, teatro globėjo, garbei. Paragaukite vyno – Kipro vynuogininkystė ir vyndarystė turi labai senas, 4000 metų tradicijas.

Antras salos vardas – Meilės sala, legenda byloja, kad būtent prie Kipro krantų iš jūros putos gimė graikų meilės ir grožio deivė Afroditė, tad į salą dažnas keliautojas vyksta ieškoti meilės.

Agia Napa miestelis išsidėstęs šalies pietryčiuose, tolimiausiame Kipro salos taške. Tai garsiausias salos kurortas, kuriame gyvenimas verda kiaurą parą. Šis kurortas dar vadinamas Kipro Ibiza. Saulei leidžiantis Agia Napos siaurose gatvelėse įsikūrusius barus, restoranus, aludes, diskotekas užplūsta skirtingo amžiaus ir pomėgių žmonės. Tai Kipro naktinė sostinė, ypač pamėgta jaunimo. Gamta stulbina – krištolo skaidrumo vandenį supa auksinio smėlio paplūdimiai. Viena svarbiausių kurorto įžymybių – vandens atrakcionų parkas, įrengtas pagal Senovės Graikijos istorinius ir mitologinius siužetus. Netoliese išsidėstęs dar vienas įdomus pramogų parkas – Agia Napos dinozaurų parkas. Pagrindinės lankytinos istorinės vietos: XVI a. Agia Napos vienuolynas su marmuriniu fontanu ir Lotynų koplyčia, vienuolyno bažnyčia, kurioje saugomas šv. Veronikos užtiesalas, kurį ji patiesė einančiam į golgotą Kristui. Taip pat čia ir garsusis šilkmedis, kuriam daugiau nei 600 metų. Už 8 km rytinėje Agia Napos dalyje yra Protaro paplūdimys, garsėjantis švariausiu vandeniu ir auksiniu smėliu. Į Protaras rajoną, nusėtą vėjo malūnais, keliautojai dažnai vyksta dviračiais. Netoli nuo Kavo Greko kyšulio stovi nedidelė pranašo Iljos bažnytėlė, kuri pastatyta ant aukštos uolos ir didingai iškyla virš vietinių peizažų. Greta jos įsikūręs turistinis kaimelis.

Larnaka – tylus, ramus kurortas su gražiais smėlio paplūdimiais, kurį dažnai renkasi su vaikais atostogaujančios šeimos. Tai nedidelis miestas, tačiau pelnytai mėgiamas viso pasaulio turistų. Larnaka – trečias pagal dydį Kipro miestas, kuriame gyvena apie 80 000 žmonių. Larnakos vizitinė kortelė – pakrantės promenada Finikules. Joje tarp amžinai žaliuojančių palmių gausu restoranų, kavinių ir užeigų, pro kurių langus galima pasigrožėti nuostabiu įlankos vaizdu arba vos už kelių žingsnių esančia pagrindine prekybos gatve Zenon Kitieos. Visai netoli yra garsi islamo šventovė – Hala Sulton Tekke mečetė, o miesto pakraštyje iki mūsų dienų išlikęs XVII a. akvedukas Kamares. Rytinė miesto dalis garsėja savo turistiniu centru su prašmatniais viešbučiais ir nuostabiais smėlio paplūdimiais. Miestą supa mažesni kaimeliai, garsėjantys sidabro dirbiniais, ažūriniais nėriniais ir vienu iš seniausių Kipro vienuolynų su bizantiška mozaika iš VI a. O vos už 10 min. kelio automobiliu galite aplankyti sūrųjį ežerą, kur žiemą apsistoja rožiniai flamingai.

Limasolis – antrasis pagal dydį šalies miestas, didžiausias Viduržemio jūros uostas, vyno pramonės centras ir labai patrauklus atostogų kurortas, įsikūręs pietinėje Kipro dalyje, 70 km nuo Larnakos oro uosto.
Limasolis žavi turistus 16 km besitęsiančia jūros pakrante su švariais paplūdimiais, komfortiškais viešbučiais, restoranų, kavinių ir kitų pasilinksminimo vietų gausa, festivalių ir karnavalų įvairove. Vasaros metu organizuojamas teatro festivalis, į kurį susirenka trupės iš viso pasaulio. Visi pasirodymai vyksta senovinių amfiteatrų scenose, lydimi magiškų šviesų žaismo. Rudenį vyno gurmanai renkasi Limasolyje į tradicinį vyno festivalį, kur galima paragauti vietos gamybos vyno. Limasolyje dar kryžiuočių laikais buvo pradėtas gaminti seniausias pasaulyje vynas “Cammandaria”. Šiandien Limasolis garsėja savo promenada, dar vadinama Kipro Rivjera, kuri tęsiasi jūros pakrante nuo Amathus įlankos iki senojo uosto. Kurortas vilioja turistus ir muziejų gausa. Galite aplankyti Archeologijos, Taikomojo meno ir kitus muziejus. Čia įsikūręs ir vandens pramogų parkas Fasouri – tai puiki poilsio vieta visai šeimai. Į vakarus nuo Limasolio yra viduramžių tvirtovė Kolossi, kuri anksčiau buvo valdovų rezidencija. Čia susižadėjo Ričardas Liūtaširdis su savo išrinktąja Berengarija Navariete. Verta dėmesio ir netoli Limasolio esanti antikinė Kourion vietovė, kur iki šių dienų išliko nemažai archeologinių vertybių.

Pafosas – nedidelis kurortinis miestelis Kipro pietvakariuose. Čia puikiai dera smėlio paplūdimiai ir uolėta pakrantė, pušų ir kedrų augmenija, bananų plantacijos ir vynuogynai. Pasak legendos, miestas buvo įkurtas norint įamžinti Trojos karo pabaigą. Pafosas – senovinė Kipro sostinė. Dabar tai šiuolaikiškas prabangus kurortas, kuriame gausu viešbučių kiekvieno poreikiams. Mieste gyvena daugiau nei 60 tūkst. žmonių.
Įžymiausia kurorto vieta – senasis Pafoso uostas su išlikusiu gynybiniu fortu miesto centre, kur kasmet rugsėjo mėnesį vyksta tradicinė “Otelo” opera. Netoli prieplaukos, apsuptos jachtų, apkabinėtų žvejų tinklais, tęsiasi pėsčiųjų promenada. Čia gausu suvenyrų parduotuvių, smuklių, barų, visoje saloje garsėjančių žuvų tavernų, naktinių klubų ir diskotekų. Kurortas itin traukia žmones, besidominčius istorija, nes čia išliko daug architektūros paminklų – turkų statyta uosto tvirtovė, Karalių kapavietės, Saliamono katakombos, Bizantijos laikų pilis, mozaika išklota Dionizo vila, Apaštalo Pauliaus kolona ir daugybė kitų. Visi Pafoso paminklai įtraukti į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Į šiaurės vakarus nuo Pafoso yra Akamas pusiasalis, kuriame yra unikalus gamtos draustinis. Tai didžiulė civilizacijos nepaliesta teritorija, garsėjanti augalijos įvairove, laukine gamta, geologija, neįprastu landšaftu ir pakrante, turtinga istoriniu bei kultūriniu paveldu. Viena iš gražiausių Pafoso vietų – Coral Bay įlanka.

Virtuvė. Viduržemio jūros, Pietų Europos ir Vidurio Rytų virtuvių palikimas, įtakotas geografinės padėties. Tai sotus vaišių stalas, primenantis Graikijos, Turkijos bei Libano kultūrą ir tradicijas. Firminiai patiekalai gaminami grilyje. Mėsa ir žuvis kepama ant grotelių. Daug mėsos, salotų ir vaisių. Valgiai gardinami saikingai.

Geriausiai šios šalies virtuvę atspindi užkandėlės meze – tai delikatesas. Sakoma, jog paragavęs meze pažinsi tikrą kiprietišką mentalitetą. „Siga, siga (lėtai, lėtai)“, – taip vietiniai siūlo mėgautis meze. Afelia – tai kiaulienos gabalėliai, marinuoti vyne su kalendra. Loundza – rūkytos kiaulienos gabalėliai, išmirkyti raudoname vyne. Loukanika – kiaulienos dešrelės, mirkytos raudoname vyne, vėliau išrūkytos su kalendra ir raudonaisiais pipirais. Spanakopita – pyragas, kimštas špinatais ir fetos sūriu. Be tradicinio meze, vietiniai mėgaujasi įvairiu jūrų maistu, žuvimi (kefalė, ešerys, karšis), kalmarais, aštuonkojais. Patiekalais iš jautienos bei avienos labiau mėgaujasi turkiškoji kipro dalis, o graikiškoji mielai gaminasi valgius ir iš kiaulienos.
Kipriečiai savo virtuvės neįsivaizduoja be alyvų aliejaus ir alyvuogių, mėgiamos saldžiosios taro veislės bulvės, žiediniai kopūstai, burokėliai, cukinijos, baklažanai, petražolės, šparagai, artišokai, pupelės… O nuo vaisių gausos apsisuks galva – apelsinai, mandarinai, vynuogės, nektarinai, figos, avokadai… Kipriečių patiekalai gardinami kalendra, pipirais, mėtomis, raudonėliu, petražolėmis, okra, vadinamais „damų piršteliais“. Kiprietiška kava ruošiama graikišku stiliumi – stipri ir nefiltruota, prie kurios dažnai patiekiamas vanduo, o vynas yra neatsiejama kultūros dalis. Šalyje labai daug vyno daryklų. Vynas gaminamas beveik kiekviename kaime, kiekvieno tavernos savininko ar vienuolyno. Žymiausias pasaulyje Kipro vynas yra Commandaria. Jis garsus savo senomis ir giliomis tradicijomis, o viena populiariausių alaus rūšių yra „Keo“.

Dėl puikaus klimato, kraštovaizdžio, unikalaus architektūros paveldo, galybės pramogų ir, žinoma, didžiulio skanaus vietos maisto asortimento Kipras tapo viena patraukliausių salų svajonių atostogoms.

 

…Korfu

Korfu sala, dar vadinama ir Kerkyra, taip nuostabiai aprašyta anglų rašytojo Džeraldo Malkolmo Darelo knygoje “Mano šeima ir kiti gyvūnai”, tikrai yra viena gražiausių Graikijai priklausančių salų. Neaukšti kalnai, bekraščiai miškai, mažytės įlankėlės, smėlio paplūdimiai – Korfu salos gamta tiesiog sutverta elitiniam poilsiui. Saloje netrūksta nuošaliai įsikūrusių aukščiausio lygio viešbučių su didžiulėmis teritorijomis ir privačiais paplūdimiais. Naujausi viešbučiai jau turi ir savo SPA centrus. Neskubus gyvenimo tempas, daug pramogų (vaikams patiks vietinis vandens pramogų parkas), įdomi ekskursijų programa, nepakartojama gamta – Korfu sala tikrai viena idealiausių vietų poilsiui.

Korfu yra viena didžiausių Jonijos salyno salų, priklausančių Graikijai, įsikūrusi vakarinėje žemyninės Graikijos pašonėje, prie pat Albijos krantų. Korfu yra 58 kilometrų ilgio, o plačiausia salos dalis tėra 24 kilometrai. Saloje pasodinta daugiau nei trys milijonai alyvmedžių, todėl net karščiausią vasarą akį džiugina žaluma.

Nors ši sala yra itin maža, tačiau gamtovaizdis yra labai kontrastingas. Šiaurės rytuose krantas yra nuklotas akmenimis, todėl čia rasti nuošalių paplūdiminių ir tradicinių žvejų kaimelių. Pietuose ir šiaurėje rasite ilgus smėlėtus paplūdiminius, todėl čia daugybė turistams skirtų vietų: pradedant viešbučiais ir baigiant pramogomis. Vakarinėje dalyje pamatysite aukštomis uolomis papuoštus krantus ir akmenuotą krantą, tačiau čia galima stebėti nuostabius saulėtekius.

Turistai paprastai į šią salą pradeda vykti nuo gegužės. Tada čia vidutinė oro temperatūra yra +18-+23°C, o jūra  +18 °C . Visoje Korfu saloje jaučiama ankstyvos vasaros nuotaika, todėl daugelis tavernų čia tik pradeda ruoštis sezonui.  Privalumas – mažai turistų, daug saulės ir ramybės. Blogybė – vakarais gali prireikti bent jau kiek šiltesnio megztuko. Vasara – pats tinkamiausias laikas vykti į Korfu salą. Nuostabus oras, kaitri saulė, krištolinis vanduo ir ilgos valandos paplūdimyje… Ruduo yra derliaus metas. Tuo laikotarpiu visa sala kvepia vynuogėmis. Per Kalėdas ir Naujuosius Metus Korfu saloje vyrauja neapsakomai maloni atmosfera – skamba muzika, giedamos giesmės, aplink viskas subtiliai išpuošta. Žiemos čia lengvos, o krituliai dažniausiai būna nuo lapkričio iki kovo. Pavasariais sielą džiugina nuostabus kraštovaizdis ir akiai miela įvairių spalvų augmenija, o per Velykas visą salą tiesiog gaubia nuostabi velykinė atmosfera.

Puiki salos infrastruktūra, daug veiklos galimybių sudaro palankias sąlygas atostogoms tiek su šeima, tiek su draugais. Nesvarbu, kada beatvyktum, ar kiek laiko bebūtum, šioje saloje kiekvienas ras, ką veikti.

Švelnus Viduržemio jūros klimatas, šiltos ir gana sausos vasaros, maloniai gaivinantis vėjelis sukuria puikias sąlygas banglenčių sporto mėgėjams.

Žiemos sezono metu ir pirmąjį pavasario mėnesį dienomis oro temperatūra siekia apie +15 °C šilumos, drėgna. Lietingiausias metų mėnuo – lapkritis. Nuo balandžio Korfu saloje jau prasideda vasariški orai. Vasaros karštos (~ 31 °C), sausos, o ruduo šiltas, mažai lietingas ir tęsiasi iki lapkričio (~ 20 °C). Karščiausi mėnesiai – liepa ir rugpjūtis.

Korfu miesto senamiestis įsikūręs labai geroje strateginėje vietoje prie Adrijos jūros. Čia daug lankytinų vietų ir bažnyčių. Tikrai verta pasivaikščioti pėsčiomis po senamiestį ir pajusti jo dvasią, išvysti gražiai tarpusavyje derančius renesanso, baroko bei klasicizmo architektūros stilius.

Nymphes – didelis sodas 200 m aukštyje, kupinas žalumos, vandens. Pasak legendos, senovėje nimfos prausėsi po sodo krioklių srove. Ypač pavasarį čia taip gražu, kad daugelis net patys pamato besiprausiančias nimfas. O netoli sodo yra nedidelis istorinis vienuolynas, kuriame gyveno stebuklus skleidęs vienuolis Artemios Paissios iš Epyro.

Kynopiastes – tradicinis kaimelis, nutolęs apie 10 km nuo Korfu miesto ir oro uosto. Čia gausu XVII ir XIX a. senų dvarų, marmuro bažnyčių, XVII a. vienuolynų. Čia yra alyvmedžių muziejus su vienu iš garsiausių pasaulio restoranų. Siauros, plytelėmis klotos gatvelės tiesiog kviečia jomis pasivaikščioti ir apžiūrinėti vietinę architektūrą, tuos mažus kvadratinius, tradicinių spalvų namukus. Centrinėje aikštėje yra pagrindinė, unikalios architektūros, su įspūdingu marmuriniu įėjimu bažnyčia, skirta Mergelei Marijai. Kaimo pakraštyje yra Agia Paraskevi vienuolynas, pastatytas XVII a.

Roda (Korfu šiaurinėje pakrantėje) – tai tradicinis žvejų kaimelis, išlaikęs autentišką atmosferą. Čia daug viešbučių, kavinių, barų, kurie siūlo platų pasirinkimą, tipiškus graikų ir vietinės gamybos patiekalus, taip pat italų, kinų ir kitų šalių virtuvės patiekalus. Čia vyksta intensyvus naktinis gyvenimas. Nors čia taip pat renkasi ir norintys ramaus poilsio gražaus smėlio paplūdimiuose.

Aqualand, Agios Ioannis – tai 75 000 m² ploto vandens parkas, apsuptas gausybės žalumos. Puikiai praleistas laikas garantuojamas tiek suaugusiems, tiek vaikams. Kvalifikuoti gelbėtojai užtikrina saugumą ir teikia paslaugas žmonėms su specialiais poreikiais. Čia gausu parduotuvėlių, didelis kokybiško maisto pasirinkimas, todėl pramogauti galima nors ir visą dieną.

Benitses (Benitses) – buvęs žvejų kaimas su unikaliu gamtos grožiu ir labai populiarus tarp turistų. Įsikūręs rytinėje pakrantėje Korfu, tik 12 km nuo Korfu miesto ir 9 km nuo oro uosto. Čia pilna viešbučių, restoranų, kavinių ir kitų parduotuvių. Benitses kaimelį iš vienos pusės supa kalnai, o iš kitos pusės – Jonijos jūra. Šis derinys sudaro nepakartojamą vaizdą. Turistai šią vietą mėgsta ir dėl skirtingų tradicijų, vietinių svetingumo. Už 3,22 km yra Achilleion rūmai.

Virtuvė. Keturi tradiciniai Korfu virtuvės patiekalai: sofrito (acte virti veršienos griežinėliai su česnakais ir petražolėmis); bourdeto (aitrus žuvies troškinys); bianco (žuvies troškinys su česnakais) ir pastitsada (makaronų ir mėsos patiekalas). Patiekalai nėra nei aštrūs, nei blankūs, tačiau juose persipina Viduržemio jūros patiekalų skonis. Populiaru: ant grotelių kepta žuvis, krevetės, aštuonkojai, kalmarai. Mėgstamas maistas – makaronai, ypač orzo, kurie yra kaip ryžiai. Sūriai: populiariausias – feta sūris, manuri (baltas, pagamintas iš ožkų pieno), kefalotiri (pastos tipo sūris, idealiai tinkantis valgyti su spageti) ir tirokafteri bei ladotiri (aštrus).
Korfu salos tradicinis gėrimas – kava: karti (pikros), saldi (metrio) arba labai saldi (glikò). Tradicinis sulčių gėrimas – Gingerbeer (Tsitsibeera). Tai labai skanus ir gaivinantis gėrimas iš šviežių citrinų sulčių, vandens, cukraus ir imbiero. Korfu saloje gaminami vynai: raudoni (Petrokoritho, Fraula ir Skopelitiko) ir balti (Kakotrygis, Martzavi, Afioni ir Robola). Ouzo gėrimas – pagamintas iš vynuogių kotelių ir anyžių. Skiedžiamas vandeniu jis įgauna pienišką spalvą. SIP iš alyvuogių. Retsina yra baltas vynas, pagardintas pušų sakais. Geriamas atšaldytas, o jei skonis per aštrus, reikia įsipilti šiek tiek sodos vandens.